Thuis pagina

contact met Salon Zonneveld

ARIE ZONNEVELD 1905 - 1941

Arie vermeldingen

Catalogus

Van Het Westelijk Front Geen Nieuws

Annie Simonis 1907

Piet Zonneveld 1908

Kees Zonneveld 1912

informatie bronnen :Ontstaan Copyright

Nieuwe pagina

the value of a Arie Zonneveld woodcut HISTOTY

-

Salon Zonneveld seizoen 8

-

-

-

-

Salon Zonneveld gaat verhuizen

Check in, waar zal ik beginnen, geboren in mooi 's-Gravenhage en daar 14 jaar gewoond gevolgd door het dorp Rijswijk om na 5 jaar weer terug te gaan naar mooi 's-Gravenhage nog even in Scheveningen gewoond en toch weer terug naar 's-Gravenhage.
Ik kwam een leuk meisje tegen van buiten de stad en verhuisde naar Heemstede om kort daarop naar Haarlem de mooiste stad van Noord Holland te verhuizen, ik heb daar 5 jaar met veel plezier mogen wonen.
 
Nu alweer 28 jaar Rotterdam de stad die de fijnste stad van het land is.
De stad is veranderd net als ik ben veranderd. Het leuke meisje uit Haarlem, tja dat liep even anders zoals dat kan gaan in een mensen leven maar ook, en, dus, kwam Lilian in mijn leven nu alweer 9 jaar geleden.
 
Er waren 28 jaar geleden nog geen watermeters, geen parkeer meters, geen boa's, geen markthal en het jongenskoor stond nog voor het oude centraal station, perron nul nog volop in gebruik. De koopgoot werd net aangelegd en was een bouwput het Schouwburgplein was nog één groot plein zonder bioscoop. Hotel New York stond nog helemaal vrij en was in de weide omgeving het hoogste gebouw. Zo hebben zich vele veranderingen voorgedaan in de 28 jaar dat ik nu in de Provenierswijk woon, een plek waar ik vooral fijn heb geleefd. Met geweldige buren, buurt en stadsgenoten.
 
Ik weet dat als ik in Rotterdam ben er altijd een vriend een bekende of iemand die ik zou moeten kennen in de buurt is. Als ik mijn huis uitloop gaat het van hoi, hé, hallo, goedemorgen en een praatje met een buurtgenoot de postbode of gewoon een langslopende passant, overal kom ik mensen tegen die ik ken. De stad is een wollen deken, het is een dorp, wel een groot dorp maar één waar ik graag onderdeel van uitmaak en me thuis voel.
 
De afgelopen 15 jaar heb ik Salon Zonneveld laten ontstaan, daarbij geweldig bijgestaan en samen met Lilian en alle artiesten en gasten die we hebben mogen ontvangen. We hebben vele optredens mogen presenteren en vele dichtbundels mogen binden tot bijna ieders tevredenheid één dichter moest toch de uitzondering zijn Toch? Maar laten we dat met geduld glad strijken. Iedere Salonavond was een geweldig feest, iedere artiest heeft zijn eigen dingen te doen op haar / zijn eigen weg.
Altijd vond ik het spannend of men het eten wel lekker vond, de zweer wel goed zou zijn kortom zou het weer een geslaagde Salonavond worden. En verdomt ja hoor weer een mooie salonavond afgesloten. Soms met 23 man in huis maar ook wel eens met slechts 3 gasten.
Het ging mij nooit om dat het aantal gasten groot zou zijn, de programmering voor de Salon was er vooral één met artiesten die ik zelf om wat voor reden dan ook apart of leuk vond, goed vond of gewoon geweldig.
 
Een van die artiesten was jij. Een hoogtepunt wat mij betreft. Je hebt dichters, je hebt mensen die voordragen of dat trachten te doen.
 
CHECK OUT
CHECK IN
 
Dichters die voordragen zonder daar veel mee te zeggen al is het gedicht nog zo schoon, de aandacht van het publiek weten te vangen, jij doet niet of je iets wil zijn, jij bent.
Niets aan jou is opgeleukt één brok eerlijkheid in de voordracht en de inhoud van je gedichten, de wijze waarop je in het leven staat straalt er vanaf, je step. Dank dat je hier hebt willen optreden en ook nog veel dank voor het gedicht op rol, ik laat deze rol wel eens aan mensen zien en dan zijn ze stik jaloers omdat ik zo een mooie rol heb en jij je nooit laat verleiden zo een bijzonder gedicht weg te geven, het is dan mooi te horen dat er dichters zijn die jou ook werkelijk gevraagd hebben om zo een geweldig vormgegeven gedicht op rol en jij hier dan vriendelijk voor bedankt. Dit alles maakt je een bijzonder mens en mijn gedicht is ook bijzonder, bijzonder.
 
Nu is het tijd om weer verder te gaan - Check out. Ik zocht het niet echt maar zag een advertentie langskomen op internet voor woningen in Groningen, toch even gekeken overleg met Lilian en wat nu? We zijn er gaan kijken en nog een keer en nog een keer, toen hebben we samen besloten dat onze Rotterdamse tijd een geweldige is maar we eigenlijk ook iets totaal nieuws willen en zo kwamen we uit in Warffum.
 
Groningen als provincie heb ik altijd erg mooi gevonden in vroeger jaren kwam ik er geregeld ik hou van haar platte land het is hier heel fijn om te leven, rustig is het er in ieder geval op een aardbeving daar gelaten.
 
Het leek Lilian ook wel wat dat Groningen dat Warffum.
Ons nieuwe thuis staat dus in Warffum. Het dorp heeft totaal 2.400 inwoners ter vergelijk de stad Rotterdam heeft ongeveer 580.000 inwoners en de Provenierswijk waar ik in woon heeft 4.200 noorderlingen te huisvesten, cijfers ik ben er wel dol op. Wat de Salon betreft, als alles goed gaat dan verhuizen we ergens in februari / maart.
 
Voor die tijd wil ik eigenlijk nog twee Salons houden. Daarna verteken we en zullen we het Rotterdammert zijn langzaam gaan omruilen naar Warffumenaar. Om de kunst en cultuur maak ik me niet zo druk, ik doe nou eenmaal wat ik doe en daar horen Salon achtige activiteiten bij. Er is in Warfum in ieder geval ieder jaar een groot dansfeest met de naam: Op Roakeldais het is vier dagen lang genieten van dansgroepen uit de hele wereld en heerlijke muziek, leuke workshops en spetterende dansfeesten wisselen elkaar dan af op dit kleurrijke, internationale festival. Maar dat is maar vier dagen in het jaar dus die andere dagen moeten gevuld worden met andere leuke dingen.
 
Ook in Groningen zijn vele dichters en muzikanten, kleinkunstenaars, mensen die het leuk vinden om op kleine schaal op te treden. Maar ook zou ik willen onderzoeken wat er mogelijk zal zijn als ik als een soort culturele brug wil smeden tussen West en Noord. Zou jij naar Warffum komen om daar op te treden?
 
Een aantal contacten hebben we al in Warffum zoals met de havenmeester, ja Warffum heeft een echte haven wel een kleinte maar toch een haven. En wat moet je als Rotterdammert toch zonder haven, Toch?
 
Omdat alles in Groningen ver uit elkaar ligt, het eerst volgende dorp ligt 4,5 km verderop zullen we ons gaan verplaatsen met zo een 45 km autootje en de scooter.
 
CHECK OUT
CHECK IN
 
Een auto is niet nodig er rijd een busdienst 'Lijn 68' maar die rijd dan weer niet in de avond en we hebben een treinstation op 5 minuten loopafstand waar ieder uur een trein naar Groningen rijd of natuurlijk de andere kant uit richting Roodeschool.
 
We kijken aan de achterkant van ons huis uit over de tuin, een stukje grond van 20 bij 40 mrt, er zijn zes kamers en twee zolders, een tentenkamp in de tuin zou dus kunnen. Kortom ruimte genoeg voor het nodigen van de Rotterdamse vrienden om vakantie te komen vieren of gewoon even het drukke westen willen ontlopen en ergens naartoe, weg van alles en iedereen, vooral de drukte.
 
Het is in Warfum mooi s'-nachts om naar de hemel te kijken die helemaal vol staat met sterren er is daar dan ook geen sprake van lichtvervuiling en bijna geen luchtvervuiling. 
 
Alles bij elkaar zullen we ons moeten aanpassen in een totaal nieuwe omgeving, een andere wereld. De taal is anders de gewoonte zullen daar anders zijn, bestaande contacten vallen allemaal weg en zullen vervangen moeten worden. De kans dat ik nog terug kom naar Rotterdam is niet zo groot Lilian daarentegen zal in eerste instantie nog wel regelmatig hier zijn i.v.m. werk. We hebben natuurlijk onze dieren die niet zomaar alleen gelaten kunnen worden ook mijn gezondheid is niet de beste, reizen is iets dat ik mede daardoor niet graag doe. Wel hebben we ons alvast laten inschrijven voor eventueel later een seniorenwoning dus misschien komen we toch nog eens terug je weet maar nooit.
 
Bedank dat je voor ons als een vriend was, iemand die mij (ons) de mogelijkheid gegeven heeft te doen wat we graag doen, het organiseren van en samen brengen van mensen in het bijzonder als het om kunst of cultuur gaat.
 
De wereld zal gewoon doordraaien en de mensen zullen zeggen Salon Zonneveld weet je nog? Dat kleine verborgen pareltje in de Hoevestraat, een leuke tijd was dat en leuk was het indertijd zeker.
 
Hopelijk zullen we je nog zien op een van de twee nog te plannen Salonavonden waarmee we het hoofdstuk Rotterdam definitief zullen afsluiten.
 
We hebben gevonden wat op ons pad kwam en vervolgen onze weg, tijd voor Check out en Check in, we dienen hier over te stappen, en de trein rolt verder en verder, vergeet uw persoonlijke eigendommen niet.
 
Nogmaals bedankt dat jij de Salon hebt mogelijk gemaakt.
 
We'll meet again, Don't know where, Don't know when.
 
Culturele groet
Salon Zonneveld
 
Lex & Lilian
CHECK OUT
 

[Thuis pagina]