Arie Zonneveld
Informatie bronnen:
Foto's en verhalen
De kinderen van Arie en Annie
Rob Zonneveld
Tineke Zonneveld
Coen Zonneveld
Broer van Arie Pim Zonneveld (1919)
Originele papieren van de vader van Arie:
Piet Zonneveld (1881)
Krantenartikel:
1941 - Het Vaderland van donderdag 10 april
Door: Johan de Kruif (zie vermeldingen).
Min. Van Defensie
Bureau Registratie en Informatie Ontslagen Personeel
Gemeente archief Amsterdam - Afd: Burgerzaken
Gemeente archief Den Haag - Opleiding
Internet
KWARTIERSTAAT Schellevis & Visser
Marijke Schellevis - Foto's en geschiedenis van De Heihaas
Familie Schellevis - Foto's en geschiedenis van De Heihaas
Foto's gemaakt door:
Annie Simonis /Arie Zonneveld / onbekend
Ontstaan van dit werk en dankwoord:
Dit overzicht met werk van Arie is ontstaan, omdat ik een aantal jaren geleden een doos kreeg vol met papieren van mijn overgrootvader Piet Zonneveld (1881).
Hierin zaten o.a. zijn diploma's trouwakte en andere leuke informatie.
Ook wist ik van het bestaan van het LIED VAN DE MOHA, maar wie dit in zijn bezit had wist ik niet, ik heb het boekje ooit gezien toen ik een jaar of zes was, mijn Opa Piet Zonneveld (1908) is de schrijver van dit werkje.
Wat bleek ook Arie komt in dit boek voor.
Ik wist toen wel dat Arie kunstenaar was en jong is overleden, maar daar hield het verhaal op.
Na alle papieren van overgrootvader Piet op jaar te hebben gelegd en het HET LIED VAN DE MOHA te hebben uitgewerkt, wilde ik meer weten en ben ik met mijn oom Piet (zoon van Jop) op het idee gekomen om eens een familiereünie te organiseren.
Deze reünie is er dan ook gekomen in het najaar van 2003.
Omdat ik zo hier en daar verteld had dat ik graag meer over Arie wilde weten, hoorde ik dat er een ver familielid is die werk van Arie verzamelt, dit is Johan Kok, (zoon van Rijkje Christina Schellevis).
Van mijn Tante Loes vernam ik dat zij nog een werkje van Arie op zolder had liggen.
Omdat ik dit zonde vond, heb ik haar gevraagd of zij hier misschien afstand van wil doen zodat het werkje bij een echte liefhebber terecht zou komen: Johan Kok.
Op de reünie vertelde Johan mij dat er een veiling op komst was en dat daar werk van Arie aangeboden werd.
Er werd ook werk van mijn Opa Piet Zonneveld (1908) aangeboden dus ik ging naar de kijkdagen, dit was bij Onder de boompjes in Leiden.
Toen ik daar zo rond liep was ik nogal luidruchtig, ik had mijn schoonmoeder bij me en bond er geen doekjes om welke werkjes ik graag zou aanschaffen.
Mijn gedrag viel in het bijzonder op bij één medebezoeker, ook een liefhebber van Arie's werk.
Tijdens het halen van het biednummer komt deze persoon, Geert van Wesemael naar mij toe met de vraag: Vanwaar de belangstelling voor Arie?
Ik heb toen uitgelegd dat Arie de broer van mijn grootvader was en dat ik eigenlijk niets van hem wist, maar graag meer zou willen weten.
Geert had in de verschillende boeken al een zoektocht gemaakt naar de geschiedenis van Arie, maar kwam daar niet erg ver mee.
Wat er op dat moment in de boeken stond was niet meer dan Zonneveld Arie Geb. 1905 - Overl. 1941, onderwerpen Landschap, graficus, kunstschilder verblijf Den Haag.
Al deze informatie is terug te leiden naar het krantenartikel uit 1941 in "Het Vaderland" van donderdag 10 april door: Johan de Kruif. Geert beloofde mij foto's van het werk dat hij van Arie heeft toe te sturen, deze had ik de volgende dag al in huis.
Hierop belde ik Johan Kok en vertelde hem het verhaal en vroeg gelijk of ik ook foto's van zijn werk mocht hebben.
Er was nu een eerste overzicht van het gezin waar Arie uit komt, een vakantie verhaal uit 1924, zijn boekvermeldingen en zijn werk.
Vanuit de reünie had ik contact met de kinderen van Arie en Annie, Rob Zonneveld, Tineke en Coen Zonneveld die mij nog meer afbeeldingen konden leveren, maar zeker zo belangrijk foto's en verhalen.
Nu ik zoveel toegang had tot informatie heb ik mij voorgenomen er alles aan te doen om Arie officieel erkent te krijgen en een gezicht te geven in de Nederlandse kunstgeschiedenis.
Tijdens mijn zoektocht ben ik regelmatig in contact gekomen met mensen die mij soms afbeeldingen van hun werk hebben toegestuurd.
Bijvoorbeeld Ad die mij twee afbeeldingen bezorgde van op dat moment niet in mijn bezit zijnde werkjes, maar ook een verzoek aan een mede veiling bezoeker, of ik een afbeelding kon krijgen van het werk wanneer het aan mijn neus voorbij was gegaan.
Alle informatie en afbeeldingen in dit boek zijn dan ook van deze mensen afkomstig.
Wel heb ik geregeld in archieven gezeten om verhalen te controleren en zo nu en dan nieuwe informatie te vinden zoals over de opleiding, het leger en welk beroep Arie zelf vond dat hij had op het moment dat zij in Amsterdam gingen wonen.
Met al deze verhalen, afbeeldingen en mijn zoektocht is dit boekwerkje ontstaan.
Johan Kok, Geert van Wesemael, Rob Zonneveld, Tineke Zonneveld en Coen Zonneveld bedankt. Els Vrolijk, Truus Zonneveld, Marijke Schellevis (Familie Schellevis) bedankt voor alle moeite voor mij gedaan, de informatie en of het foto materiaal het zijn allemaal rijke aanvullingen. Mocht ik hier iemand vergeten zijn dan ook u bedankt voor alles.
De kinderen van Piet Zonneveld bedankt voor het HET LIED VAN DE MOHA.
Lex Zonneveld (AELZET)
Mocht u vinden dat ik onrechtmatig gebruik heb gemaakt copyright verneem ik dit graag.
Afbeeldingen zijn in bezit van familie en liefhebbers.
Informatie over Beeldrecht: www.beeldrecht.nl
Ondanks de constante zorg en aandacht die ik aan de samenstelling van dit werk heb besteed, is het mogelijk dat de informatie onvolledig is.
Copyright © (2002-2014) - AELZET PRODUCTIES
Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, hetzij mechanisch, door fotokopieën, opnamen of welke manier dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de rechthebbende.
AELZET / Rotterdam
Rotterdam: 2002 / 2017